De Spaanse wijnstreken

De wijnbouw in Spanje is zeer omvangrijk in diversiteit en omvang. Het bebouwde oppervlak met wijnstokken is ongeveer 1 miljoen hectare. Hiermee heeft Spanje mondiaal gezien de meeste wijnbouwgronden. De opbrengst ligt echter relatief laag vanwege de vaak moeilijke geografische en klimatologische omstandigheden. Jaarlijks wordt er gemiddeld 38 miljoen hectoliter wijn gemaakt. (Na Italië en Frankrijk, met respectievelijk 48 en 43 miljoen hl.) Spanje is lid van de OIV (Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding)

Zowel stille rode-, witte-, rosé-wijnen als mousserende wijnen en versterkte wijnen komen ervandaan. De smaken lopen uiteen van zeer droog tot intens zoet.

Wijnbouw is een belangrijke economische factor voor het land. Enkele kenmerkende wijnen die ervandaan komen zijn onder meer Sherry, Rioja en Cava. Ook het wijnrecept Sangria komt uit Spanje.

DO-DOC-VP-VC-....

Het Spaanse classificatiesysteem valt uiteen in enkele categorieen met elk zijn specifieke vereisten. De denominaciones zijn vergelijkbaar met de appelations in het Franse systeem. Een kort overzicht vindt u hieronder:

 • Denominación de Origen Protegida (DOP)

  • Denominación de Origen Calificada (DOCa)

  • Denominación de Origen (DO)

  • Vino de Pago (VP)

  • Vino de Calidad con indicación geográfica (VC)

 • Indicación Geográfica Protegida (IGP)

 • Vino de Mesa (table wine)

Het toegepaste classificatiesysteem omvatte in 2019, 138 wijnregio’s. Twee regio’s – La Rioja en Priorat – hebben de hoogste DOC-status. De groep kwaliteitswijnen met een beschermde oorsprongsbenaming kan worden onderverdeeld in twee subgroepen. Algemeen geldt dat de wijn van één wijngaard afkomstig is. 

DOC. – formeel DOCa. – Vinos de Denominación de Origen Calificada. Dit is de hoogste kwaliteitstrap in de Spaanse wijnbouw. In april 1991 waren het wijnen uit de Rioja die deze status het eerst toekwamen.

Er kunnen nu ook wijnen naar deze kwaliteitstrap promoveren die de periode daaraan voorafgaand tenminste tien jaar een DO-status hadden.

DO. Vinos de Denominación de Origen. Wijnen met deze status moeten voordat zij deze krijgen, al tenminste vijf jaar aan de hiervoor gestelde kwaliteitseisen voldoen. De oudste DO’s dateren uit 1932

Vino de Pago. De VP-status houdt in dat het landgoed wordt gezien als een van de grote landgoederen in Spanje en dat het buiten een gevestigde DO kan bestaan. De wijn van een VP moet volledig worden gecreëerd en gebotteld binnen dat domein. Elke VP mag zijn eigen regels opstellen, de gebruikte druiven en de methoden van wijnbouw, vinificatie en rijping, wat zorgt voor flexibiliteit die niet eerder in de Spaanse wijnregelgeving te zien was.

 Vinos de Calidad con Indicación Geográfica . Dit is een aanduiding die wijst op een bepaalde geografische regio waar de wijn vandaan komt.

Klimaat en Regio

Spanje kent grote klimatologische en geologische verscheidenheid, met vruchtbare en bijna onvruchtbare bodems. Er zijn droge, hete gebieden in het zuiden en nattere koelere streken in het noorden. Ook zijn er laag- en hoogvlaktes, bergen en hoge heuvelhellingen. Wijnstokken kan men aantreffen in woestijnachtige omgeving, op vulkanische grond of in met sneeuw bedekte landschappen.

Juist omdat de wijnstok zich onder uiteenlopende omstandigheden kan handhaven, is het ten opzichte van veel andere gewassen in het voordeel. Dit is dan ook een van de redenen dat wijnbouw in Spanje zo omvangrijk en tegelijkertijd zo intrigrerend is.

Naast het landelijke klimaat kennen de afzonderlijke wijnregio’s vaak nog hun eigen microklimaat.

Odoo + afbeelding en tekst