Bodega's

Wat is een bodega? Een bodega is de Spaanse benaming voor de plaats waar iets opgeslagen kan worden, onder andere een wijnkelder of wijnhuisje.

Het woord heeft in de loop van de tijd een bredere betekenis gekregen. Vaak is een bodega ook een proeflokaal of wijnbar, maar het kan ook een bedrijf zijn dat verschillende gebouwen gebruikt voor de opslag van wijn in magazijnen. De bodega's van de hoofdplaats van de sherryproductie Jerez de la Frontera in Spanje zijn geen van alle kelders, maar eerder "opslagplaatsen voor wijn".

Het laadruim van een schip, de kofferruimte van een autobus of een magazijn zijn ook een bodega.

We stellen u hier graag de verschillende bodega's voor, waar we mee samen werken

DIT Celler

DIT Celler is een prachtig wijnhuis dat bekend staat om zijn fruitige en frisse wijnen met een goede zuurgraad en een mooie structuur. De wijngaarden van DIT Celler bevinden zich in de regio Montsant DOP, net ten zuiden van Tarragona. De wijngaarden bestaan voornamelijk uit garnatxa en samsó druiven. Garnatxa is een druivensoort die bekend staat om zijn fruitige aroma’s en hoge alcoholgehalte. Samsó is een druivensoort die bekend staat om zijn donkere kleur en hoge tannines. De wijnen van DIT Celler worden gemaakt door de getalenteerde wijnmaker Dani Sánchez Nogué, die heeft gewerkt in verschillende wijngebieden over de hele wereld, zoals Australië, Zuid-Afrika en Argentinië. De twee hebben zich in 2007 verenigd om eindelijk een biologische Montsant-werkende wijnmakerij te kunnen lanceren in het leven.

Ten zuiden van Tarragona, achter de bergen van de Sierra de Montsant, ligt de gelijknamige wijnregio Montsant DOP. Met zijn mineraalrijke, zanderige bodem beslaat het bijna de ringvormige regio Priorat. Er worden voornamelijk rode wijnen geproduceerd van de druivensoorten Carignan en Grenache, maar ook Cabernet Sauvignon en Syrah voelen zich er thuis. Witte wijnen (Macabeo, Grenache, Chardonnay) zijn meer extra’s voor de grote maar betaalbare wijnen. Weg van de zanderige bodems laat het totale Montsant iets mediterraans zien. Dit komt ook tot uiting in de stijl van de lokale wijnen. Dezelfde druivensoorten als de Priorat ontwikkelen in Montsant meer toegankelijke, minder logge tannines en een vleugje minder alcohol.
https://www.azulygaranza.com/

Bestel de wijnen van DIT Celler


 

Bodegas Ad Líbitum Juan Carlos Sancha


D.O.Cª Rioja Rioja is een Denominación de Orígen Calificada. Zo zijn er maar enkele wijnstreken die zich die ‘destintivo’, onderscheiding kan aanmeten

Kleine experimentele bodega van slechts een 4Ha maar met liefst 24 druifvariëteiten. Juan Carlos Sancha is naast professor aan de universiteit van Logroño ook wijnbouwer. Hij houdt zich vooral bezig met speciale projecten en met het recupereren van variëteiten die anders tot uitsterven gedoemd zouden zijn. Zo heeft hij met succes enkele variëteiten terug tot de denominatie-normen laten opnemen. Bekende voorbeelden zijn de Monastel-druif en de Maturana tinta en blanca. Alle endemische variëteiten van de Rioja-denominatie. Ook heeft hij op de wijnvelden een natuurlijke mutatie van de Tempranillo vastgesteld: een vorm van albinismo, waardoor gradueel enkele wijnstokken witte ipv blauwe druiven begonnen te produceren. Door enting heeft hij die geïsoleerd en vermeerderd. Nu wordt Tempranillo blanco ook - nog steeds op kleine schaal - als mono-varietal aangeboden. Nog veel meer kunnen we over deze uiterst boeiende bodega, èn over de drijvende kracht erachter: Juan Carlos Sancha - vertellen.

Bodegas Juan Carlos Sancha is een wijnmakerij gelegen in Rioja Alta, een van de bekendste wijnproducerende regio’s van Spanje. Deze wijnmakerij, geëxploiteerd in de stad Baños de Río Tobía (Rioja Alta) door Juan Carlos Sancha, een professor in de oenologie aan de Universiteit van La Rioja, ligt op vijf hectare grond langs de grens van D.O.Ca. Rioja en in de koudste zone van deze wijnbenaming . De koelere locatie in Baños de Río Tobía (Rioja Alta) in de Najerilla-vallei draagt bij aan de hoge kwaliteit van hun wijnen . De wijnmakerij van Juan Carlos Sancha heeft ook wijnstokken van minderheidsvariëteiten zoals Tempranillo Blanco, Maturana Tinta, Maturana Blanca . Professor Sancha koos de naam ‘Ad Libitum’ voor zijn betekenis: “Vrij om te doen wat je wilt” . Bodegas Juan Carlos Sancha is gespecialiseerd in de productie van ambachtelijke biologische wijnen die zijn bereid uit deze minderheidsvariëteiten en biedt drie fijne wijnen: Ad Libitum Maturana Tinta, Ad Libitum Tempranillo Blanco en Peña El Gato . Ad Libitum Maturana Tinta komt uit een oude minderheidsvariëteit Navarrateña van Maturana Tinta. Tempranillo Blanco is gemaakt van Tempranillo Blanco-druiven, een mutatie van de traditionele, beter bekende rode Tempranillo-druiven. Peña El Gato dankt zijn naam aan het idee dat de 95 jaar oude Garnacha-druivenstokken waaruit deze wijn afkomstig is, zo hoog op de bergen liggen dat zelfs katten er niet durven te komen .

Goede wijnen komen van goede druiven. De wijnen van Bodegas Juan Carlos Sancha zijn het resultaat van de koele, hoge locatie van de wijngaarden; hun zeer dichte beplanting (5.000 wijnstokken per hectare); en de arme kalkhoudende bodems van deze wijngaarden. Deze factoren laten de wijnstokken “lijden”, waardoor er minder druiven met een hogere sapconcentratie worden geproduceerd - kwaliteiten die belangrijk bijdragen aan de complexe, hoogwaardige wijnen van de Bodega. Tempranillo Blanco- en Maturana Tinta-druiven groeien op een hoogte van 565 meter, en de oude Garnacha-wijnstokken waaruit Peña El Gato-wijn afkomstig is, groeien op een hoogte van 650 meter. Ook bijdragend aan de kwaliteit van de druiven is de locatie van de wijngaarden op zuidelijke heuvels, waardoor zowel goede zonnestraling als luchtstroom mogelijk zijn en de vatbaarheid voor wijnstokziekten wordt verminderd.
https://juancarlossancha.com/

Bestel de wijnen van Ad LibitumBodegas Lezaun / D.O. Navarra


Bodegas Lezaun bevindt zich in het hart van de Yerri-vallei (Deierri) in Midden-Navarra. Het heeft een microklimaat dat erg lijkt op dat van Libourne (Bordeaux), beschermd in het noorden door de Sierra de Urbasa-Andía en in het zuiden door de Montejurra. Al eeuwenlang staat deze regio bekend om zijn stabiele, warmbloedige wijnen.

De familie Lezaun heeft deze traditie al generaties lang voortgezet en produceert sinds 25 jaar uitsluitend biologische wijnen. Hiermee is het een van de biologische pioniers in Spanje.

De wijnen van Lezaun die u bij ViMonavarra online kunt bestellen, zijn afkomstig uit de bodega’s in de Navarra-regio van Spanje. De Reserva-wijn is een echte topper uit het assortiment van Lezaun. Met zijn romige, fluweelzachte onderbouw en vrouwelijke finesse is de wijn een waar plezier om te drinken. De smaak is subtiel en superrijk geschakeerd. Van alle Lezaun-wijnen die u bij ons kunt bestellen, is de Reserva-wijn een topkeuze. In ons aanbod Lezaun-wijnen zitten onder meer flessen rode wijn en roséwijn, die u eenvoudig online kunt bestellen. Als u voor het eerst Lezaun-wijnen gaat bestellen, raden we aan om een Lezaun-proefpakket te kopen. Daarin zitten namelijk verschillende flessen van het wijnhuis. Het is een leuke manier om kennis te maken met de specifieke smaken van deze regio.
https://www.lezaun.com/

Bestel de wijnen van Lezaun

Almazara ISUL

De olijfgaarden van ISUL-GRACCURRIS zijn gelegen in Alfaro, La Rioja, vlak bij de Ebro, die de zuidgrens vormt met Navarra, op een hoogte van zo'n 300 meter.

Het continentaal klimaat, met korte lentes, lange hete zomers, een natte herfst engure winters, maakt dat deze regio sinds meer dan 2500 jaar uitgelezen blijkt voor de Arbequina-olijfboom, één van de kleinste olijf-rassen, met een zeer herkenbare smaak en aroma. Dat kwamen de Romeinen ook te weten toen ze hier het land inpalmden…

ISUL verbouwt en verwerkt volledig zelf de kleine productie op hun eigen manier. Zo worden de olijven vroeg (vanaf eind oktober / november) én matinaal geoogst, geselecteerd en onmiddellijk - uiteraard koud - gemalen tot een dikke pasta. Enkel door centrifugatie en geduldige sedimentatie bekomt men het eind-product: Aceite de oliva ‘Arbequina Virgen Extra.


Leer meer